محل تبلیغات شما


                    خورشید بانو " ناتوان "

(15 مرداد 1211 ه ش، شوشی-10 مهر 1276 ه ش،شوشا )

یکی از بهترین غزل‌گویان تاریخ آذربایجان (قره باغ )است که  شعرهایش را به زبان ترکی سروده است. او دختر مهدیقلی خان جوانشیر، آخرین حاکم خانات قره باغ (1127 ه ش–1201) بود. خورشید بانو بیشتر بخاطر غزل سراییش مشهور است و او را ادامه دهنده راه فضولی میدانند. او در نقاشی نیز متبحر بود و در کنار اشعارش تصاویری را در ارتباط با شعر می کشید.الکساندر دوما پدر در سفرنامه خود به ملاقات خود با خورشید بانو در باکو اشاره کرده است. وی در اشعارش ناتوان تخلص می‌نمود.

خورشید بانو تقریباً بیست سال رهبری انجمن ادبی مجلس انس» را به عهده داشت و اکثر شعرهایش بلافاصله بعد از سروده شدن از طرف ده‌ها شاعر بزرگ و سرشناس در مقیاس بی قیاس مورد استقبال قرارگرفته و انواع و اقسام نظیره‌ها و تضمین‌ها بر شعرهایش سروده می‌شد.

آغابیگم آغا از همسران فتحعلی شاه قاجار، عمه خورشیدبانو ناتوان بود. آغابیگم آغا نیز به فارسی و ترکی شعر می‌سرود.

 خورشید بانو ناتوان یكی از پر قدرت ترین شاعره های قرن نوزدهم آذربایجان است كه اثرات بزرگ و سترگ در پیشرفت و پیشبرد شعر و ادب آذربایجان داشته و این گوهر رخشان و خاتون عالی مقام تمام همت عالیه خود را مصروف تعالی ادبیات و آبادی آذربایجان نموده بود.

 خورشید بانو تقریباً بیست سال رهبری انجمن ادبی مجلس انس» را به عهده داشت و اكثر شعرهایش بلافاصله بعد از سروده شدن از طرف ده ها شاعر بزرگ و سرشناس در مقیاس بی قیاس مورد استقبال قرارگرفته و انواع و اقسام نظیره ها و تضمین ها برشعرهایش سروده می شد و قاطعانه می شود گفت كه اگر این نظیره ها و تضمین ها روزی گردآوری گردد به نوبه خود دیوان كاملی را تشكیل می دهند.
پدر خورشید خانم مهمد قلی خان» حاکم قره باغ بود و مادرش بدری جهان بیگم گنجه خانی» نوه جواد خان بود خورشید بانو در سال 1211 ه ش در شهر شاعر پرور شوشا» به دنیا امد در میان مردم خان قیزی» نامیده میشد خورشید بانو در سن 13 سالگی پدر خود را از دست داد و مدت کمی بعد به خاطر مسائلی مجبور شد با خاسای خان»  ازدواج کند که در نتیجه این ازدواج صاحب دو فرزند یک پسر (مهدی قلی خان وفا) و یک دختر (خان بیکه) شد در سال 1245 ه ش خاسای خان خود کشی کرد که بعد از مرگ او خورشید بانو بخاطر دور ماندن از بعضی تهمت ها مردم در سال 1248 ه ش با سید حسن اغا» ازدواج کرد در نتیجه این ازدواج نیز صاحب یک دختر و دو پسر گردید اشعار خورشید خانم را به چهار بخش عمده میتوان تقسیم کرد.
1 - اشعاری که به سبک کلاسیک نوشته شده است
2- شعر هایی که در مورد علایق خود در زندگی مخصوصا دو فرزند خود نوشته است
3- اشعاری که در مورد زیبایی های طبیعت نوشته است
4- و اشعار معاصر خورشید بانو
این شاعر بزرگ در سال 1987 میلادی یکم اکتبر وفات کرد و پیکر او را در قبرستان عمارت آغ دام (از شهرهای ایالت قره باغ آذربایجان) به خاک سپردند.


                              خورشید بانو ناتوان به همراه دو فرزندش





خورشید بانو ناتوان فرزند مهدیقلی خان و همسر فتحعلی شاه

مهدیقلی خان جوانشیر قره باغی

قلعه شوشا (شوشی) ابراهیم خلیل خان و ثبت ضرب المثل معروف ایرانی

خورشید ,بانو ,خان ,ها ,ه ,سال ,خورشید بانو ,قره باغ ,در سال ,را به ,بانو ناتوان ,مورد استقبال قرارگرفته

مشخصات

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

علوم ماورا pridcontcanhei طراحی بنر, طراحی هیدر, لوگو, کارت ویزیت, پوستر,دانلود,آموزش فتوشاپ | رضا گرافیک رهنمون Anna's info Daniel's collection سبک نو nibfevilo به نام پـــــروردگـــــــار ِ آفریدگان parsioworkta